Wat is Fiks?

PERSOONLIJKE
GROEI

Niet alleen door skills te leren groei je, want dat is niet alles. We helpen je ook om te ontdekken wat je wilt in je leven. Door je te coachen, naar jezelf te leren kijken en een boost te geven aan je zelfvertrouwen. Maak die stappen, zodat je je droom kan najagen.

Impact
maken

Jouw bijdrage maakt impact. Iets goed doen voor een ander of de wereld voelt niet alleen gewoon goed, maar levert jezelf ook wat op!

We gaan aan de slag met de grote uitdagingen van nu, zoals kansengelijkheid, sociale cohesie of klimaatverandering – maar maken die klein en praktisch zodat je meteen impact maakt voor anderen en voor jezelf.

SKILLS
DELEN

Haal het beste uit jezelf. Alleen zo kan jij groeien. Met de workshops en trainingen die in ons programma worden gegeven, leer je: impact maken, verandering stimuleren, kritisch naar vraagstukken kijken en wat je kan doen om anderen te helpen. Kortom, je leert een hoop dus groeit enorm.

Onze programma's

Quick Fiks

Snel aan de slag, ontdekken wat je wil én hoppa - weer door met je leven. Dat is Quick FIKS. 10 weken, 12 uur per week, aan de slag met challenges die de wereld beter maken, geïnspireerd worden door gastsprekers, op excursie naar de groten der groten die al impact maken met hun locatie of project én jou de ‘weten-wat-je-wil’ status geven.

Deep Fiks

Voor degene die langer wil, meer wil, verdieping wil. Deep FIKS is meteen impact maken met wat je wil. Dus, weten wat je wil én de wereld veranderen. Hand in hand, zoals jij met je nieuwe vlam. 16 weken, 16 uur per week, aan de slag. Challenges, gastsprekers én excursies, ook in dit programma, te over.

Snel aan de slag, ontdekken wat je wil én hoppa – weer door met je leven. Dat is Quick FIKS. 10 weken, 12 uur per week, aan de slag met challenges die de wereld beter maken, geïnspireerd worden door gastsprekers, op excursie naar de groten der groten die al impact maken met hun locatie of project én jou de ‘weten-wat-je-wil’ status geven.

Voor degene die langer wil, meer wil, verdieping wil. Deep FIKS is meteen impact maken met wat je wil. Dus, weten wat je wil én de wereld veranderen. Hand in hand, zoals jij met je nieuwe vlam. 16 weken, 16 uur per week, aan de slag. Challenges, gastsprekers én excursies, ook in dit programma, te over.

MAATSCHAPPELIJKE

DIENSTTIJD

FIKS is onderdeel van de MDT, dat staat voor Maatschappelijke Diensttijd.

Maatschappelijke Diensttijd is een programma van de overheid waar jongeren uitgedaagd en geïnspireerd worden om hun talenten te ontdekken en tegelijk iets goeds te doen voor de ander. FIKS fikst dat voor de jongeren uit regio West-Brabant. Wij helpen je om je interesses en talenten te vinden en in te zetten voor échte impact!

FIKS is een gratis programma voor jongeren tussen de 16-27 jaar.

Jouw route

ERVARINGEN VAN OUD-FIKSERS

Anne, 26

Anne, 26

“Na mijn studie Vrijetijdsmanagement op de NHTV ben ik gaan werken in de sales. Heel erg leuk! Maar het vastroesten in een vast patroon gaat sneller dan je denkt. Zo kan het zomaar voorkomen dat je vergeet dat je het leuk vindt om je creatieve geest te gebruiken of weet je niet waar je moet aankloppen om je organisatietalent in te zetten. Bij FIKS kreeg ik alle vrijheid om deze skills in te zetten en haalde ik veel inspiratie uit de verschillende mensen, workshops en opdrachten. Door FIKS ben ik tot inzicht gekomen dat ik niet onzeker hoef te zijn over mijn kwaliteiten en dat ik ook zeker trots mag zijn op wat ik tot nu toe heb bereikt. Want nu mag ik eindelijk zeggen: heb ik dat even lekker gefikst!“

Zenna, 20

Zenna, 20

“Ik had net mijn VWO afgerond en omdat ik nog niet zeker genoeg over een studie was besloot ik om voor een tussenjaar te gaan. Een heel jaar alleen maar dag in dag uit werken leek me niks, dus toen ik FIKS voorbij zag komen werd ik eigenlijk direct enthousiast en dacht ik: "Waarom niet?" Direct sprak de diversiteit van de groep me erg aan en met Lieke en Joost als begeleiders werd er sowieso iedere week wel een feestje van gemaakt. Alle workshops waren erg leerzaam en voor mij sprong specifiek de workshop spoken word er erg uit. Ik ben mezelf tegengekomen, heb mezelf moeten herpakken en heb vooral geleerd dat als je maar hard genoeg doorzet je echt wel iets bereikt. . De fijne groep jongeren waar we mee waren maakte voor mij de gezelligheid & de ervaring compleet.”

Finn, 18

Finn, 18

“Voordat ik begon aan FIKS ging mijn schoolcarrière niet altijd even lekker. Ik had geen doel, ik was niet gemotiveerd en vond het lastig om door te pakken. Door bij FIKS bezig te zijn met een project in een groepje met enthousiaste mensen en onder supervisie van Lieke en Joost heb ik veel geleerd over mijn sterke en zwakke punten. Tijdens FIKS kregen we heel veel nuttige workshops waar ik veel van heb opgestoken. FIKS heeft mij een enorme boost gegeven en kan het aan iedereen aanraden die niet echt weet wat hij of zij wil gaan doen.”

meet the

team

Deze mensen hebben het programma gefikst! Met passie, kennis en enthousiasme geven ze alles om je te helpen groeien, impact te maken en je skills te vergroten. Dat wil je!

Achoa

coördinator
Heehee, ik ben Achoa! Ik woon sinds mijn 18e in Breda en ben hier dan ook veel te vinden. Mijn vuurtje gaat aan van anderen inspireren en stimuleren, hun mindset te veranderen of een duwtje in de goede richting te geven om ze dat te kunnen laten doen wat ze diep van binnen echt willen (ookal weet je dat soms nog niet).

Ayla

coördinator
Hi! Mijn naam is Ayla en ik ben geboren & getogen in Breda. Ik zoek continu naar prikkels en mogelijkheden, maar ik kan ook genieten van de rust in de natuur. Zet je spullen niet op de grond, want door mijn klunzigheid en enthousiasme val ik overal overheen. Ik ben nieuwsgierig naar ieder zijn levensverhaal & ik wil je graag aanmoedigen om de volgende stap te zetten!

Femke

coördinator
Ik ben Femke! Ik woon inmiddels zo’n zes jaar in het mooie Breda. Ik ben creatief, goed gehumeurd en nieuwsgierig. Ik word geprikkeld van een creatieve en kleurrijke omgeving waarin er buiten de box gedacht wordt. In mijn vrijetijd zit ik het liefst de hele dag in de zon met een iced-latte-vanille en een aflevering van Game of thrones op de achtergrond!

Jolissa

coördinator
Ik ben Jolissa en ik woon sinds 2018 in het fijne Breda. Ik ben een creatieve chaoot, lief en gevoelig, maar ook een pittige tante. Nog een fun fact about me: ik word rustig in de supermarkt. Als ik overprikkeld ben is dat mijn safe place. Mijn vuur gaat aan van een veilige en inclusieve ruimte creëren waarin ieder persoon zichzelf kan leren kennen en kan ontdekken en experimenteren.